Nieuwe computer? Ga voor een SSD!

Geplaatst op 17 juli 2017 door Ruben Biesbrouck
Wat is het verschil tussen een SSD of een klassieke harde schijf?
SSD HDD
Snelheid De SSD harde schijf is een stuk sneller dan de HDD. De gemiddelde schrijfsnelheid is 500MB/s en de leessnelheid 550MB/s. Er zijn er die nog sneller gaan maar dit zijn de meest gebruikte snelheden. De schrijfsnelheid bij een HDD varieert tussen de 100MB/s en de 150MB/s wat dus een vijfde trager is!
Kostprijs Ongeveer €0,30/GB. Ongeveer €0,08/GB
Waarom is het verschil zo groot?

Klassieke schijven zijn volledig mechanisch gemaakt. Ze hebben een naald die de data uitleest die op de verschillende magnetische schijven opgeslagen staat in de schijf. Wanneer je een bestand opslaat op een dergelijk schijf, wordt dat gesplitst in heel veel verschillende delen. Deze delen staan verspreid over deze schijven. Hierdoor moet de naald voortdurend heen en weer bewegen, wat veel tijd kost.

​Een ssd bestaat helemaal uit elektronische componenten, die data kunnen opslaan. Dit is eigenlijk hetzelfde principe als een usb-stick. Doordat ze geen bewegende onderdelen bevatten, zijn ze ook veel stiller.

Duurzaamheid

​​Op het gebied van duurzaamheid zijn beide schijven heel moeilijk te vergelijken. Harde schijven zijn gevoelig voor slijtage, maar ook voor schokken. Ze kunnen zelf zonder enige zichtbare reden plots ophouden met werken. Ze zijn onvoorspelbaar want de levensduur van 2 identieke schijven kan enorm verschillen.

​De levensduur van een flash geheugen is makkelijker te voorspellen. Deze kunnen een vast aantal keer overschreven worden. Maar hierdoor hangt het er wel van af hoe intensief ze gebruikt worden.

Welke harde schijf kies ik nu het best?

Als het gaat over jouw opstart schijf zouden wij altijd kiezen voor een flash geheugen. U zal direct merken dat uw computer veel sneller opstart en sneller programma’s start. Een Solid State Harde schijf is veel sneller en kan bovendien beter tegen schokken. Ideaal dus voor een tablet of laptop. Maar ok op een desktop computer is het leuk als alles snel gaat. Een computer kan zelfs kan tot 10x sneller opstarten.

Uiteindelijk hebben traditionele harde schijven hebben ook hun voordelen. Deze kunnen vaak veel meer data bevatten, voor dezelfde prijs.
Vooral voor data zoals films, foto’s, afbeeldingen, muziek, .. is het voordeliger om een traditionele harde schijf te gebruiken. Deze moeten zelfs niet intern in de computer aanwezig zijn. Wij raden meestal bij jouw computer een externe harde schijf aan te schaffen. Deze zijn tegenwoordig relatief goedkoop en kunnen al snel 1TB aan data bevatten.

Vergeet ook zeker niet dat u best een backup heeft van uw computer. Zo kan u bij een ongelukje of virus, geen belangrijke data verliezen.

 

Kijkt u liever een filmpje? 
​In onderstaand filmpje leggen ze alles wel heel mooi uit. Het filmpje is helaas wel in het Engels.
https://www.youtube.com/watch?v=YQEjGKYXjw8​

Heeft u nog meer vragen? 
​Wenst u advies bij u aankoop? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.