de-gevaren-van-gratis-openbare-netwerken

De gevaren van gratis openbare netwerken

Geplaatst op 20 mei 2014 door Rien

Steeds meer mensen maken gebruik van gratis openbare netwerken. De meesten gebruiken hun smartphone om op openbare plaatsen op internet te surfen. En waarom zou je dat niet doen? Er zijn immers al op veel plaatsen gratis openbare hotspots.  Het grote gemak zit hem in het feit dat je niet eens een paswoord moet ingeven om verbinding te maken.

Maar is dit wel veilig?

Helaas schuilt hier net het grote gevaar. Wanneer iedereen toegang heeft tot het netwerk, dan hebben hackers dit ook! Het is dus kinderspel voor een hacker om zich voor te doen als het openbaar netwerk waarop u aan het surfen bent. De hacker is dan een zogenaamde man-in-the-middle.

Dit wil zeggen dat alles wat u verzendt of ontvangt met uw toestel eerst langs de hacker passeert. Dit heeft vanzelfsprekend een aantal grote gevolgen. Zo krijgt de hacker relatief eenvoudig toegang tot al uw ingevoerde paswoorden.

Mocht u nog steeds niet overtuigd zijn, dan moet u er rekening mee houden dat verbinding maken met een onbeveiligd openbaar netwerk zelfs illegaal is! Zelfs wanneer uw smartphone automatisch verbinding maakt met een onbeveiligd openbaar netwerk bent u volgens de wet aan het inbreken.

Deze regel is zo streng om tegen te gaan dat mensen het netwerk van iemand anders gebruiken om illegale bestanden te verspreiden. Het is dus zeker ook sterk aan te raden om uw draadloos netwerk zo goed mogelijk te beveiligen. Zo loop u ook veel minder risico om slachtoffer te worden van hackers.

Er zijn natuurlijk een aantal betere alternatieven voor gratis openbare netwerken. Zo loopt u heel wat minder gevaar indien u gebruik maakt van 3G. Ook de homespots die bv. Telenet en Belgacom aanbieden zijn als veilig te beschouwen. Het nadeel is dat u hier steeds een gebruikersnaam en paswoord moet invoeren.

U loopt zelfs gevaar wanneer u online uw betalingen doet. Gelukkig gebeuren betalingen via een beveiligde verbinding. Om te vermijden dat hackers aan uw bankgegevens kunnen, moet u altijd controleren dat u een HTTPS verbinding heeft i.p.v. een HTTP verbinding. U kan dit zien in de browserbalk, vlak voor de www. Het beste is dus om dit elke keer grondig te controleren voordat u inlogt op de website van uw bank.

Mocht u zich na deze tips nog steeds niet veilig voelen, kan u altijd gebruik maken van een VPN. Een VPN zal ervoor zorgen dat u anoniem kan surfen op het internet en zal ook uw veiligheid verhogen.